Kuoron johtajan mietteitä

Mistä kaikki alkoi?

 

Ajatushahmotelma pop-rock kuorokonsertista alkoi kyteä mielessäni kuunneltuani ”vahingossa” hienoja sekakuorosovituksia YouTubesta, Stanton Sheet Music Listening Librarystä ja Spotifystä etsiskellessäni laulumateriaalia Varkauden Laulun Ave Maria -konserttiin. Lisätehoa ajatukselleni sain kun kuulin kuoron harjoittelevan, laulavan ja esittävän (tulkitsevan) joitakin tuon konsertin lauluja (Gospel Magnificat, Breath of Heaven, Mary Did You Know), ja jotka ”istuivat” erittäin hyvin kuorolle. Kun sitten löysin joitakin todella ”herkullisia ja maukkaita” sovituksia innostuin ”kaivelemaan” niitä lisää ja löytyihän niitä! Ensin ajattelin, että ottaisin mukaan myös suomalaista poppia ja rokkia ja kyselinkin matskua suomalaisilta sovittajilta. Tiedustelin kuorolaisiltakin: pyysin heitä laittamaan mielestään 10 parasta suomi-pop kappaletta noista suomalaisista sovituksista paremmuusjärjestykseen. Alkoi kuitenkin tuntua, että ne olivat tyyliltään liian erilaisia verrattuna netistä bongaamiini ulkomaisiin sovituksiin, että päätin sisällyttää tähän proggikseen ainoastaan anglo-afro-amerikkalaista musaa eli kuorosovituksia popin ja rockin kansainvälisistä klassikkokappaleista.

Ennen tätä ja ennen kuin kuin edes ehdin vihjata asiasta Varkauden Laulullekaan tein hetken mielijohteesta eräänä talvisena lauantai-iltana nojatuolistani käsin iPadia apuna käyttäen pikagallupin facebookissa olisiko ihmisillä kiinnostusta tulla tälläiseen projektiin. Ajattelin, että olisi mukava vähän etukäteen tietää olisiko kuoroon tulossa uusia, innostuneita, nuorekkaita ja osaavia laulajia.  No kiinnostusta tuntui olevankin yllättävän paljon! Gallupin rohkaisemana otin asian sitten esille kuoron hallituksen kokouksessa. Hallituksen jäsenet olivatkin heti innolla ”juonessa mukana”.

Alusta asti oli selvää, että produktiossa pitää olla ammattitaitoiset bändimuusikot sekä äänentoistossa  osaavat henkilöt (tämä miksausasia on edelleen auki). Mielessäni liikkui ”salainen” toive saada Sami Ruutiainen mukaan, koska olin kuullut hänen työnsä tasokkaita tuloksia teatterin musiikkinäytelmissä ja musikaaleissa. Olin myös havainnut teatteriorkassa soittavan taitavia muusikkoja. Toiveeni toteutuikin, kun Sami otti minuun yhteyttä ja ilmaisi kiinnostuksensa tulla mukaan! Hän lupasi koota bändin ja tehdä bändisovitukset. Hän myös neuvoi ystävällisesti kuinka Sibelius-nuotinnusohjelmalla kirjoittamani stemmat saa muunnettua mp3-muotoon äänitteiksi. Valitsin ja tilasin 18 hyvää sovitusta konsertin ohjelmaksi, joista 5 on a capella ja loput 13 säestyksellisiä ja kirjoittelin niiden stemmat Sibelius-ohjelmalla sekä muunsin mp3 muotoon stemmaäänitteiksi. Kuoro järjesti huhtikuussa lehdistötilaisuuden, jonka saattelemana projektiin haki yli 60 uutta laulajaa, joista 12 valittiin hakemuksissa havaittujen musiikillisten ansioiden perusteella ja lopuille järjestettiin koelaulutilaisuus. Kuoron vahvuudeksi tuli lopulta 71 laulajaa. Infotilaisuudessa 15.5. kuoro kajautti  ensimmäiset sävelensä laulaen”yhteislaulut”  Yesterday, Thank You for the Music sekä We Are the World ja se mitä sain kuulla lupaa hyvää!

Soisalo-opiston rehtorin luvalla, opiston kustantamana, saamme harjoituksiimme myös harjoituspianistin! Tähän tehtävään lupautui pianonsoitonopettaja Andra Kaus Soisalo-musiikkiopistosta. Hän tulee myös bändiin toiseksi kosketinsoittajaksi.

Tästä se lähtee!!!

 

Jyrki Immonen 22.5.2018